Albert Pujols Sertai Babe Ruth, Hank Aaron dalam Exclusive 700 HR Club
toto

Albert Pujols Sertai Babe Ruth, Hank Aaron dalam Exclusive 700 HR Club

St. Louis Cardinals, Albert Pujols mencipta sejarah malam tadi apabila dia Keluaran SGP menjadi pemain keempat dalam sejarah Besbol Liga Utama yang mencatat 700 larian di rumah. Pujols menyertai Hank Aaron, Babe Ruth, dan Barry Bonds sebagai satu-satunya ahli kelab super eksklusif itu.

Larian rumah Albert Pujols 700 HR Club dikendalikan Dodgers Cardinals
Albert Pujols yang teruja, dilihat di sini meraikan 700 larian rumah kerjayanya, mengelilingi pangkalan Stadium Dodger dalam kemenangan 11-0 untuk St. Louis Cardinals. Pujols mencapai kejayaan pada musim ke-22 dalam liga utama. (Imej: Getty)
Pujols melakukan dua larian rumah menentang bekas pasukannya, Los Angeles Dodgers, untuk mencapai pencapaian yang jarang berlaku. Dengan larian homernya yang ke-700, Pujols menjadi pemain kelahiran asing pertama yang menyertai Kelab 700 HR.

KELAB MLB 700 HR

Barry Bonds – 762
Hank Aaron – 755
Babe Ruth – 714
Albert Pujols – 700
Ia merupakan musim MB yang menarik tahun ini, terutamanya untuk pemukul larian rumah. Aaron Judge dari New York Yankees sedang mengejar rekod larian rumah musim tunggal Liga Amerika. Roger Maris menetapkan rekod AL semasa musim epik 1961 bersama New York Yankees, setahun apabila dia memecahkan rekod larian rumah musim tunggal Babe Ruth dalam perlawanan akhir musim biasa (nota: Yankees bermain satu perlawanan seri yang kemudiannya dibuat, dan oleh itu mengambil 163 perlawanan untuk mencapai 162 keputusan.)

Hakim baru-baru ini mengikat Babe Ruth dengan larian rumahnya yang ke-60 malam tadi. Dia memerlukan satu lagi untuk mengikat Maris dan dua lagi untuk merampas rekod AL.
Pengakhiran Hollywood untuk Pujols
Pujols dilahirkan di Santo Domingo di Republik Dominican, di mana dia mengembangkan minat terhadap permainan. Apabila keluarganya berpindah ke Missouri, Pujols cemerlang sebagai pemain besbol seluruh negeri sebelum memasuki Draf MLB 1999. Kardinal memilihnya pada pusingan ke-13 dengan pilihan keseluruhan ke-402.

Pujols memulakan kerjayanya dengan St. Louis Cardinals dan bermain selama 11 musim dengan Red Birds sebelum menandatangani perjanjian ejen percuma yang lumayan dengan Los Angeles Angels. Selepas sepuluh musim bersama Angels, pasukan itu membebaskannya selepas kerjayanya terhenti. Dia belum bersedia untuk bersara, dan Los Angeles Dodgers memberinya peluang untuk terus menghidupkan semula kerjayanya dan menghidupkan semula semangatnya untuk permainan itu.

Jika Dodgers tidak memberi saya peluang itu, saya tidak fikir saya akan duduk di sini hari ini atau anda akan melihat sejarah malam ini,” kata Pujols dalam sidang media selepas perlawanan.

Pada usia 42 tahun, Pujols kembali ke St. Louis untuk memainkan musim lagu angsa dengan pasukan asalnya. Dia mengumumkan bahawa 2022 akan menjadi musim terakhirnya dalam liga besar sebelum dia bersara. Penolakan menyangka Pujols telah tenggelam dan tidak mempunyai peluang untuk mencapai 700 larian rumah.

Pujols membuktikan semua pembenci itu salah dengan 21 larian di rumah dalam 101 perlawanan musim ini. Dia memotong pada .265/.338/.530 ​​dan mencatatkan musim statistik terbaiknya dalam tempoh enam tahun.

Pujols: #699 dan #700 di LA
Pujols menyambung pada dua larian rumah untuk Cardinals dalam kekalahan 11-0 menentang Dodgers di hadapan orang ramai yang sesak di Stadium Dodger. Keluarga dan lima anaknya tinggal di Los Angeles supaya mereka dapat menyaksikan peristiwa pentingnya secara peribadi. Sukar untuk mencecah satu  Pengeluaran SDY larian rumah pada mana-mana malam, tetapi Pujols melakukan tewas pada dua bola panjang untuk mencapai Kelab 700 HR.

Pada tahun 2003, Pujols muda mencapai larian rumah yang ke-100 di Stadium Dodger di LA Sembilan belas tahun kemudian, Pujols melakar larian rumah ke-700 di Stadium Dodger.

Untuk dapat melakukannya di sini, di Stadium Dodger, ia cukup istimewa,” tambah Pujol. “Kegembiraan saya, agak banyak, perlawanan ini kembali berada di pasca musim dan di rumah kelab beberapa kaki dari sini.”

Pujols menandai bola cepat daripada Andrew Heaney dengan kiraan 1-2 pada inning ketiga dan menyambung pada larian rumah ke-699nya.

“Dia tidak akan terlepas perkara itu,” kata Heaney selepas perlawanan.

Dalam inning seterusnya, Phil Bickford menggantung peluncur, dan Pujols menghancurkan padang itu dan melakukan larian rumah ke dalam bangku padang sebelah kiri untuk secara rasmi menyertai Kelab 700 HR.

“Apabila orang ramai bertindak balas, melihat semua senyuman, ia adalah detik yang sangat istimewa untuk MLB,” kata Bickford kepada The Athletic . “Albert Pujols juga merupakan salah seorang daripada orang yang paling menakjubkan yang pernah saya temui.”

Peminat di Stadium Dodger memberikan Pujols tepukan gemuruh, penghormatan yang sangat jarang berlaku untuk pemain lawan.

“Dia bukan sebarangan pemain Hall of Fame yang lain,” kata pengurus Dodgers, Dave Roberts kepada LA Times . “Dia seorang lelaki yang pernah menjadi pengelak.”

Pujols adalah sembilan larian rumah daripada mengikat Stan Musial untuk rekod larian rumah francais sepanjang masa dengan Cardinals. Musial mencecah 475 larian di rumah sepanjang kerjaya Hall of Famenya dengan Cardinals. Dengan Data HK hanya sepuluh perlawanan lagi, nampaknya rekod francais Musial selamat.

Pujols mencecah 466 larian rumah dengan Cardinals, 222 larian rumah dengan Angels, dan 12 larian rumah dengan Dodgers musim lalu.